TIPS

Beslis welke klussen je wil laten uitvoeren

Heb je een klusjesman nodig? Dan moet je op voorhand goed weten welke klussen in huis je wil laten uitvoeren. Ga daarom het hele huis door en lijst op welke klusjes gedaan moeten worden. Beslis ook welke werkjes voorrang krijgen en of je alles al dan niet in een keer wil laten uitvoeren. Het is belangrijk dat je zelf goed weet wat je wil om de klusser zo een duidelijk beeld te kunnen geven van de aard, omvang en kosten van de klusjes in huis.

Kies de juiste klusjesman

Vaak kiezen mensen iemand uit hun naaste omgeving (vrienden of familie) om hun klusjes te doen. Hou er dan wel rekening mee dat een eventueel geschil jullie band op het spel kan zetten. Een klusjesman die in het zwart werkt is evenmin een goed idee. Er zijn teveel risico’s aan verbonden in verband met de betaling en je zal hem ook niets kunnen maken wanneer het resultaat niet is zoals afgesproken.

We haalden het al aan, de vaardigheden die hij heeft zijn afhankelijk van klusjesman tot klusjesman. Zo zal de ene vooral focussen op timmerwerken, terwijl de andere vooral goed is in schilderwerken. Het is daarom van groot belang dat je op voorhand goed weet tot wat de klusser in staat is en welke klusjes hij bereid is te doen. Goed overleg is hier de enige weg tot zekerheid.

Maak duidelijke afspraken

Vooraleer je een definitieve beslissing maakt is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de klusjesman. Spreek af wanneer hij langskomt, vraag hoelang de werken ongeveer zullen duren, … Kortom, maak dat je alles weet wat je wil weten.

Maak ook duidelijke afspraken over de kostprijs. Hou er daarbij rekening mee dat een goedkope klusjesman niet altijd de beste keuze is. Vaak resulteert de lagere kostprijs in een slechtere afwerkingskwaliteit. Wat meer betalen is soms een beter keuze als je daarmee verzekerd bent van kwaliteit. Vraag een klusser daarom ook steeds om zoveel mogelijk referenties. Zo kan je te weten komen tot wat hij echt in staat is.